Bahan-bahan:
Tepung gandum - 1/2 kilo
Tepung gandum - 1/2 kilo
Serbuk kari ayam - 1/2 cawan
Serbuk cili - 3 sudu teh
Serbuk lada sulah - 3 sudu teh
Serbuk penaik - 2 sudu teh
Garam secukup rasa
Gula - sedikit
Cara-cara:
Gaul sebati kesemua bahan-bahan di atas.
1. Mula-mula masukkan beberapa ketul ayam (4-6 ketul) ke dalam tepung.
Serbuk cili - 3 sudu teh
Serbuk lada sulah - 3 sudu teh
Serbuk penaik - 2 sudu teh
Garam secukup rasa
Gula - sedikit
Cara-cara:
Gaul sebati kesemua bahan-bahan di atas.
1. Mula-mula masukkan beberapa ketul ayam (4-6 ketul) ke dalam tepung.
2. Selepas itu, gaulkan ayam sebanyak 10 kali secara melintang dan menegak.
3. Ambil 2 ketul ayam dan pegang kiri kanan dan ketuk sedikit supaya tepung rata dan yang berlebihan jatuh.
4. Masukkan ayam tadi ke dalam bekas penapis dan ulang langkah 3 sehingga semua ayam dalam tepung tadi habis.
5. Setelah itu pegang penapis dan masukkan ke dalam air sejuk perlahan-lahan dan rendam selama 10 saat.
6. Kemudian tos dan angkat penapis perlahan-lahan supaya tepung tidak lekang.
7. Masukkan semula ke dalam tepung tadi.
8. Gaul dan ramas ayam-ayam tadi 10 kali secara melintang dan menegak (ini merupakan proses penentuan bagi ayam nampak crispy)
9. Kemudian bolehlah diulang langkah 3 dan masukkan ke dalam minyak yang panas (180'C)
Tips penyediaan ayam supaya menjadi crispy:
- sediakan bekas tepung besar untuk menggaul ayam supaya senang menggaul
- sediakan air sejuk bersama penapis untuk rendaman ayam
- goreng menggunakan deep fryer (sekiranya tiada boleh guna periuk dengan minyak yang banyak)
No comments:
Post a Comment