Friday, November 13, 2009

Homemade Fried Chicken

Demo masakan oleh Pn.Suriyanti Safian


Bahan-bahan:

Tepung gandum - 1/2 kilo
Serbuk kari ayam - 1/2 cawan
Serbuk cili - 3 sudu teh
Serbuk lada sulah - 3 sudu teh
Serbuk penaik - 2 sudu teh
Garam secukup rasa
Gula - sedikit


Cara-cara:

Gaul sebati kesemua bahan-bahan di atas.

1. Mula-mula masukkan beberapa ketul ayam (4-6 ketul) ke dalam tepung.

2. Selepas itu, gaulkan ayam sebanyak 10 kali secara melintang dan menegak.

3. Ambil 2 ketul ayam dan pegang kiri kanan dan ketuk sedikit supaya tepung rata dan yang berlebihan jatuh.

4. Masukkan ayam tadi ke dalam bekas penapis dan ulang langkah 3 sehingga semua ayam dalam tepung tadi habis.

5. Setelah itu pegang penapis dan masukkan ke dalam air sejuk perlahan-lahan dan rendam selama 10 saat.

6. Kemudian tos dan angkat penapis perlahan-lahan supaya tepung tidak lekang.

7. Masukkan semula ke dalam tepung tadi.

8. Gaul dan ramas ayam-ayam tadi 10 kali secara melintang dan menegak (ini merupakan proses penentuan bagi ayam nampak crispy)

9. Kemudian bolehlah diulang langkah 3 dan masukkan ke dalam minyak yang panas (180'C)


Tips penyediaan ayam supaya menjadi crispy:

- sediakan bekas tepung besar untuk menggaul ayam supaya senang menggaul
- sediakan air sejuk bersama penapis untuk rendaman ayam
- goreng menggunakan deep fryer (sekiranya tiada boleh guna periuk dengan minyak yang banyak)

No comments:

Post a Comment

Maklum Balas & Pertanyaan

Terima kasih kerana berkunjung ke blog PERWAKILAN Moscow. Kami mahu memastikan blog ini berguna dan berinformasi sebaik mungkin. Komen anda akan membantu kami untuk meningkatkan mutu penyampaian maklumat dan info sedia ada. Sebarang komen, pendapat dan pertanyaan boleh di salurkan kepada perwakilanmoscowrussia@gmail.com.